14 aprilie 2018

Editura Nemira || Noua colecție de literatură română contemporană și Revista Nautilus


Editura Nemira anunță lansarea colecției de literatură română contemporană n’autor, coordonată de Eli Bădică. 


n’autor este colecția de literatură română a Editurii Nemira care vorbește, în n moduri, despre lumea în care trăim – realități de ieri și de astăzi, fragmente din societatea românească ori de pretutindeni, o umanitate în permanentă schimbare. Prin volumele care vor apărea în această colecție, romane și povestiri de cea mai bună calitate, ne întoarcem la plăcerea lecturii, fără artificii inutile, cu teme diverse, de la relații amoroase la relații familiale, de la învățământ la religie, mediu, minorități, tehnologie, politică, istorie, violență ș.a.m.d. Totul ghidat de imaginație, scriitură, poveste. 

Colecția debutează cu volumele de povestiri Matriarhat, de Cristina Andrei, și Anotimpuri care nu se repetă, de Ion Pleșa, și romanul Territoria, de Oleg Garaz. 

Colecția se lansează de Ziua Internațională a Cărții, pe 23 aprilie, de la 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Participă la eveniment cei trei scriitori și Eli Bădică. 

„Cred cu tărie că literatura română contemporană are enorm de mult de oferit. Și îmi doresc de multă vreme ca aceasta să își ocupe locul binemeritat atât aici, acasă, cât și peste hotare. Așa că am pornit la drum cu n’autor, o colecție care își propune să strângă în jurul ei o comunitate puternică de autori și cititori, fie ei debutanți sau consacrați, aflați la prima carte de literatură română contemporană sau cititori cu ștate vechi. Indiferent de ce parte a baricadei n vă aflați, vă aștept cu bucurie să vă alăturați nouă. Nu veți fi dezamăgiți.” – Eli Bădică 


Matriarhat, de Cristina Andrei 

Opt povestiri și personaje feminine foarte diferite sunt surprinse în acest volum, fie în zona lor de intimitate – dragoste, căsnicie, familie –, fie în viața lor socială și profesională. Oricare este povestea lor – o fată din flori ajunsă orfană, o cântăreață al cărei destin este schimbat definitiv de o tentativă de viol la sfârșitul unei nunți, o jurnalistă influentă a cărei încredere în sine este știrbită de revolta bruscă a soțului –, toate vorbesc, într-un fel sau altul, despre societatea contemporană definită prin relaţia femei-bărbaţi şi a raporturilor de putere sau de supunere (pre)stabilite între ei. 

Întâmplări de familie și secvențe din viață, despărțiri, vise, regrete și supraviețuiri se oglindesc în povestirile cuprinse în acest volum. Seara de dinaintea emigrării unei familii în Israel, povești de cazarmă, accidentul de la Cernobîl, un raport de gardă în decembrie ’89, o întâlnire ratată cu foștii colegi de facultate, un tată care fuge de lângă fiul său – acestea sunt doar câteva dintre scenele care i se vor derula prin față cititorului când va deschide volumul lui Ion Pleșa. 


Territoria, de Oleg Garaz 

Un bărbat pornește într-o călătorie în sine, în încercarea de a-și reconstrui propria identitate. Rememorează bucăți din copilărie, adolescență și tinerețe, se folosește de experiențele sale, caută să găsească un sens misterului care a fost viața tatălui, să se împace cu geamănul său interior, să se elibereze de perioada serviciului militar sovietic, care l-a ținut captiv doi ani. În Territoria se află cea mai splendidă și înfiorătoare confesiune contemporană a alienării. Crud, violent, Oleg Garaz ridică o cortină spre infernul care se poate dezlănțui în noi și în celălalt. 

Eli Bădică (n. 1988) și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de master la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie. Eli este jurnalist cultural. Din 2013, este redactor-șef adjunct al unuia dintre cele mai importante site-uri literare românești, Bookaholic.ro. Este redactor la Suplimentul de cultură și contribuie cu texte pe blogul DLITE al Goethe-Institut București. A scris sporadic pentru diverse publicații culturale – Revista Arte și Meserii, Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura, Infinitezimal ș.a. Este vicepreședinte al Asociației Paspartu și manager al proiectului Carte peste carte. Din iunie 2017, s-a alăturat echipei de la Editura Nemira, preluând portofoliul de autori români. 
De asemenea, Editura Nemira relansează Revista Nautilus, o platformă online dedicată literaturii, filmelor, benzilor desenate și jocurilor science-fiction, horror și fantasy, coordonată de scriitorul Marian Coman. www.revistanautilus.ro este online din 21 martie și s-a lansat cu un text răvășitor semnat de Ursula K. Le Guin, maestra de necontestat a literaturii SF și Fantasy, dispărută dintre noi la începutul acestui an. 

Marian Coman: „Revista Nautilus va fi o platformă dedicată iubitorilor de science-fiction, fantasy și horror, ce va livra zilnic tot ce este mai relevant la nivel național și internațional în literatură, film, benzi desenate și gaming. De la povestiri care te vor face să visezi la lumi îndepărtate, la interviuri cu scriitori, editori și desenatori, până la recenzii de jocuri și film sau noutăți în exclusivitate din industria de carte. www.revistanautilus.ro va fi o prelungire în online a colecției prin care Nemira a adus în România, în ultimii 27 de ani, cele mai importante cărți science-fiction și fantasy: colecția Nautilus”. 

Prima întâlnire cu cititorii și realizatorii Revistei Nautilus a avut loc sâmbătă, 24 martie, de la ora 14.00, în cadrul Târgului F&SF „Final Frontier” ce s-a desfășurat la Universitatea „Dimitrie Cantemir”. 

Revista Nautilus a început ca un proiect corelat colecției clasice omonime de science fiction șifantasy de la editura Nemira. În 1992, primele cinci numere au apărut în print (îngrijite succesiv de Ștefan Ghidoveanu și Sebastian Corn), apoi revista a rămas doar online și a fost primul produs de presă din România lansat în formatele digitale .epub și .mobi. De-a lungul anilor, în Revista Nautilus s-au publicat numeroase proze inedite scrise de autorii străini consacrați din colecția Nautilus,dar și numeroși autori români de science fiction, fantasy sau horror. 

Scriitor, jurnalist și scenarist de benzi desenate, Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele „Nopți albe, zile negre”, „Testamentul de ciocolată”, „Teoria flegmei. Apel la mitocănie”, „Fingers and other fantastic stories”, „Haiganu. Fluviul Șoaptelor” și „Haiganu. Furia Oarbă”, iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost scenaristul revistelor de benzi desenate „Harap Alb continuă” (HAC!) și „Tinerețe fără bătrânețe” (TFB), iar acum este redactor șef al revistei Nautilus. 

Trebuie să menționez că eu personal sunt foarte entuziasmat de noua colecție! Copertele, ca toate cele de la Editura Nemira, arată superb, iar descrierile lor sună la fel de bine! Vouă care vă fac cu ochiul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu